Hoe we genept worden

Hoe we genept worden

Natuurlijk weten we allemaal wel dat reclames ons neppen, toch? Tenminste, ik denk dat we dat allemaal wel weten hoewel vast en zeker er nog veel mensen zijn die blind een product kopen wat ze gezien hebben op de reclame, zonder zich af te vragen of het product écht is wat het lijkt….
Zo is de reclame van Bertolli die op zoek gaat naar dé beste truffels, erg leuk om te zien. Autootje van Bertolli wat heen en weer rijdt in een toscaans-achtig landschap. Niet? Oké, laat me je even je geheugen opfrissen:

Nou, die is best leuk om te zien. Maar ja, hoe zit dat nou met die truffels. Hebben ze die eigenlijk gevonden, dé beste dan, niet zomaar wat truffels natuurlijk. Vast wel, want ze hebben gezocht… toch? Eehmm… Ik moet zeggen dat ik deze saus, de Truffel & Room saus dus, ook een keer geprobeerd heb en als enorme truffelliefhebster kon ik geen stukje truffel vinden, laat staan dat het er naar smaakte. Maar goed, dat was ik al snel weer vergeten totdat ik op het onderzoek van de “Keuringsdienst van Waarde” van de KRO stuitte.

Het Keuringsdienst van Waarde testteam gaan op onderzoek uit. Op Bertolli-achtige wijze zoeken zij uit waar de truffel uit deze saus vandaan komt. Marijn reist af naar Italië en komt uiteindelijk in het plaatsje terecht waar de commercial is opgenomen. Met haar eigen Bertolli wagentje rijdt ze de heuvel op en af op zoek naar waar de commercial is opgenomen.
Bertolli auto

Hét Bertolli autootje

kvw autoEn die van de Keuringsdienst van Waarde. 

Maarten gaat op zijn vespa Amsterdam door naar het Hilton om daar met de Italiaanse chef kok Franz Conde en Roberto Payer van het Italiaanse restaurant dat in het hotel is gevestigd, te onderzoeken of er echte truffels zitten in die Bertolli-saus. De Italiaanse passie zie je bij vooral Roberto naar boven komen wanneer hij zegt dat de zwarte truffel aan de varkens worden gevoerd om ze te trainen om de witte te zoeken. Ook proeven ze zelf de saus, waarin ze net als ik geen stukje truffel of de smaak daarvan maar terug kunnen vinden. “Het heeft er niets mee te maken” aldus Roberto.

In Italië is Marijn naarstig op zoek naar waar de truffels verwerkt wordt en komt bij een fabriek in Verona, Milini genaamd. Daar krijgt ze een rondleiding in de fabriek en kom uiteindelijk aan bij de zwarte truffel die klaarblijkelijk ‘s zomers worden gevonden, dan voor een half jaar de vriezer in verdwijnen om vervolgens verpulvert en gedroogd in een zak verdwijnen, samen met andere specerijen. En dié wordt dan weer op zijn beurt verscheept naar de Bertolli fabriek in Polen om verwerkt te worden in de saus. Marijn proeft van de vermalen, gedroogde truffel en kan de smaak niet erin terugvinden. Ook Roberto, de man die haar de rondleiding geeft, proeft er aan en moet bekennen dat hij de truffel er niet proeft.

truffel

Zo ziet een truffel er uit, niet die paar korrels die in de saus zit maar echt schaafjes truffel.

Oké, dan naar de fabriek in Polen. Teun krijgt daar een rondleiding van een zeer vrolijke dame die op alles een positief antwoord heeft. Ze geeft zelfs aan dat het daar precies zo er aan toe gaat als bij de Italiaanse Mamma’s of Nonna’s, al roerend in een grote pan pastasaus. Ik vermoed dat ze nog nooit in Italië is geweest of dat de dampen uit de Bertolli pot in de fabriek haar enige schade hebben toegebracht, maar goed.., het pleit voor ze dat ze achter het product staat wat ze maakt.

Uiteindelijk gaan ze uitzoeken hoeveel gram er nou uiteindelijk in die zak van de saus wordt toegevoegd. Dit is 0,05 gram! YEAH! Oh… nee, niet YEAH! Want dat verklaart waarom je het ook helemaal niet proeft! Maar er staat toch écht op die zak, in het groot ook nog eens, dat er TRUFFEL in zit. Ja ja, oké… het zít er in ja.

Wat ben ik blij dat ik aankomende zomer in Italië ben en zij daar niet zo karig zijn met het strooien van de schaafjes echte truffel (zonder andere toegevoegde onzin) over je pasta. Aan Bertolli wil ik zeggen: ga eens ECHT naar Italië om te zien én proeven hoe Italianen met de truffel omgaan en neem dit dan 1 op 1 over zodat je klanten ook zo blij worden van jullie échte truffelsaus! Want nu beledig je toch eigenlijk de Italianen én de goedgelovigheid van de Nederlanders. E BASTA!

Voor wie het filmpje van de Keuringsdienst van Waarde wilt zien, we hebben het hier voor je neergezet. Het is een ontzettend leuk filmpje, althans.. ik heb er in ieder geval enorm om moeten lachen.

x corine

avatar

Published by corine

Blogger @ a Piece of My Mind

Comment

Loading Facebook Comments ...

1 Comment

Post a Comment